Twitter forklart som et uformelt middagsselskap

Oppdatering

Det begynner å bli veldig lenge siden jeg skrev denne blogposten. Siden den gang har jeg skrevet to bøker om sosiale medier. Den mest oppdaterte kunnskapen jeg har om temaet, deler jeg i foredrag og kurs.

Foredrag og kurs om sosiale medier

Den opprinnelige blogposten

Oppdatert: Denne guiden ble skrevet i april 2009 og er i ferd med å bli litt utdatert. Derfor vil jeg heller anbefale å se denne pedagogiske forklaringen fra Elin Ørjasæter, aka @orjas

Du kan også lese min snart veldig gamle kronikk om Twitter, der jeg skrev mer om hvorfor, heller enn hvordan Twitter brukes.

Twitter er en såkalt mikrobloggingstjeneste. Du kan skrive oppdateringer på 140 tegn, som andre kan abonnere på, og du kan også velge å abonnere på andres oppdateringer. Men det kan likevel være litt vanskelig å forstå hvordan Twitter fungerer i praksis. Tenk deg at Twitter er som et litt uformelt middagsselskap. Det er  ikke mulig å følge med på hva absolutt alle sier i løpet av en kveld i et slikt selskap, men det er det heller ingen som forventer.

Når du sier noe i et slikt selskap, er det i hovedsak tre måter du kan henvende deg til folk på:

 • Du kan si noe rettet til de som sitter rundt deg. Kanskje du stiller et spørsmål, eller nevner en god bok du har lest, eller forteller om en kronikk du leste, som gjorde deg veldig provosert?
 • Du kan adressere en bestemt person. Litt tidligere på kvelden så snakket Knut om en veldig god film han hadde sett, så kan du si «Du, Knut, jeg tror kanskje du kunne likt Maskinisten». Når du sier dette, så vet du at alle de andre i rommet kan høre deg, men alle skjønner også at var rettet til Knut. Men ingen blir heller overrasket om Randi nå sier «Å ja, Knut, Maskinisten har jeg sett, det er en veldig god film».
 • Du kan hviske til noen. Men det er ikke alt man sier som man synes det er greit at alle i rommet kan høre. Og da hvisker man, og da er det bare dere to som vet hva som ble sagt, og at det ble sagt noe i det hele tatt.

Twitter fungerer på akkurat samme måten.

Å si noe rettet til de rundt deg

For å si noe slik at hvem som helst i middagsselskapet det vil si Twitter – kan høre deg, så trenger du bare skrive i boksen og trykke på «Update».

Når du skriver noe i boksen, og trykker på «Update», så kan hvem som helst lese det.

Det er én begrensing: du kan bruke maksimalt 140 tegn på det du skal si. Og det kan være ganske fint. Vi har vel alle noen slike venner, som sier ganske interessante ting, men som bruker utrolig lang tid på å komme til poenget? Eller de som snakker og snakker og snakker, men aldri lar andre slippe til?

Å adresse en person

For å vise at du henvender deg til en bestemt person, så bruker du @ foran brukernavnet til personen:

For å vise hvem man addresserer, så bruker man @ foran brukernavnet deres.
For å vise hvem man addresserer, så bruker man @ foran brukernavnet deres.

Akkurat som når du ringer til noen, eller sender en e-post, for at systemet skal skjønne hvem du vil frem til, så må du bruke et telefonnummer eller en e-post-adresse. Når man henvender seg til en person, eller omtaler noen, så er det vanlige å skrive @brukernavn. Men når man henvender seg til en person på denne måten, så teller også de tegnene med i de 140 tegnene du har til rådighet. Derfor er det lurt å ha et kort brukernavn.

Når man skriver @brukernavn, skjønner Twitter hvem det er du snakker til. Twitter samler opp alle tvitringene som inneholder @dittbrukernavn, slik at du kan finne dem igjen:

Inne på Twitter så kan du finne frem til de ulike oppdateringene som er blitt sendt.
Inne på Twitter så kan du finne frem til de ulike oppdateringene som er blitt sendt.

Å hviske til noen

Vel, å sende en direktemelding er ikke helt det samme som å hviske. For det er ingen andre som kan se at du har sendt en slik melding. For å sende en slik melding, så skriver du «d» etterfulgt av brukernavnet til den du vil sende direktemeldingen til:

Du bruker den vanlige tekstboksen for å skrive direktemeldinger, men du må begynne meldingen med «d brukernavn».

Denne meldingen er det bare du og mottaker som kan se, akkurat som e-post eller meldinger på Facebook.

Men for å kunne sende en direktemelding til noen, så må dette være noen som følger deg.

Å følge noen

På slike selskaper så er det alltids folk som er ganske kjedelige. Eller som bare snakker om seg selv og sitt. Men det trenger ikke å bety at det er et dårlig selskap. Som regel er det bare å sette seg ned et annet sted, og snakke med noen man finner mer interessante. Så for at Twitter skal være interessant, så må også personene du følger være interessante.

På Twitter så gjør man dette ved å gå inn på profilen til en person, og hvis de virker interessante, så kan du klikke på knappen der det står «follow»:

Man følger brukere på Twitter ved å gå inn på profilen deres og klikke «follow».

Profilen til en person finner du ved å gå inn på http://twitter.com/brukernavn – siden mitt brukernavn er @idaaa, er adressen til min profil http://twitter.com/idaaa.

Hver gang du logger deg på Twitter, så vil siden din vise oppdateringer fra de du følger på Twitter. Slik ser det ut når jeg er logget inn:

Når du er logget inn, så vises oppdateringene til alle du har valgt å følge.
Når du er logget inn, så vises oppdateringene til alle du har valgt å følge.

Det som gjør Twitter annerledes fra for eksempel Facebook, er at selv om du følger meg, så trenger ikke det bety at jeg følger deg. De som følger dine oppdateringer, heter på engelsk «followers». De som du følger, er dine «friends».

Hvis du vil bli min follower, så er det bare å få seg en profil på twitter.com, og så gå inn på http://twitter.com/idaaa. Men jeg er ganske nerd, så det er langt fra sikkert at du vil synes at jeg tvitrer om noe interessant ;)

For å finne noen å følge, kan du også titte på de kategoriserte topplistene over nordmenn på Twittertvitre.no, eller lete etter nordmenn med felles interesser eller bakgrunn i ordskyene hos Twitter-topplisten.

Å svare noen

Å svare noen er nesten akkurat det samme som å henvende seg til noen. Men om du trykker på den lille pila der det står «reply» så skjønner også Twitter og de andre brukerne nøyaktig hvilket utsagn det var du svarte på.reply1

Videre lesning

Dette er en veldig grunnleggende innføring i hva Twitter er. Om det blir en hit, så skal jeg følge det opp med en guide for viderekommende, der jeg blant annet forklarer hva «retweeting» er og hvordan man bruker en Twitter-klient. I mellomtiden, her er anbefalinger til videre lesestoff:

På bloggen Ordlysten som er skrevet av @ingeborgv kan du se hva alle Twitter-uttrykkene heter på norsk.

Journalister er svært ivrige brukere av Twitter, om hvorfor og hvordan kan du lese både hos NONA, Nedrelid.com, og Journalisten.no – som også har en veldig god kom-i-gang-guide til Twitter skrevet av @frmartinsen. Også NRK Beta (@nrkbeta) har skrevet mye om hvordan Twitter kan brukes til noe nyttig.

Jan Omdahl (@janomdahl) har skrevet godt om Twitter som fenomen, interessant å se hva han syntes i 2008 og analysen han gjør nå i april 2009.

Mens dette er en utrolig utfyllende og grundig guide til Twitter skrevet på engelsk, som egentlig burde besvare alle dine spørsmål om Twitter.

Hvorfor denne guiden?

Denne guiden har jeg skrevet på oppfordring fra Elin Ørjasæter, eller @Orjas, som hun heter på Twitter. Hun demonstrerer ettertrykkelig at Twitter handler om innstilling. Litt av forhistorien er at statsviter Hege Skjeie mente at Twitter bare er tull. Blant annet @katcho tatt seg tid til å forklare at Twitter ikke bare er tull.

Til slutt så skal dere få et lite eksempel på hvor nyttig Twitter kan være. Når jeg skrev denne guiden, så sendte jeg ut meldinger der jeg ba om å få innspill og kommentarer – og de strømmet på. Her er noen av dem:

attreplies1

61 svar til «Twitter forklart som et uformelt middagsselskap»

 1. Dette er in the making. Gi meg innspill! Skal prøve å bli ferdig i kveld.

 2. Hva med han som bare fulgte etter Randi til festen og prøver å selge deg en billig laptop? Eller fulle onkel Jan som ikke klarer å holde kjeft? Eller han som har vært i 26514 middagsselskaper, men bare holdt 12 selv? (Du vet, han som ga deg visittkort med tittelen Social Media Expert.)

  Ikke så ofte man bruker Block-funksjonen, men den fortjener en plass rundt middagsbordet.

 3. Jeg skal la være å påpeke skrivefeilene der du skriver at det er et utkast.
  ooops.

  Uansett, jeg synes det forklarer på en veldig grei måte. Hviskesammenligningen bør kanskje kommentere at ikke alle andre i selskaet ser at man hvisker (hvis man skal være vanskelig), men ellers fint.

 4. Skjønte ikke helt det med blokkering: For hvis noen følger meg som jeg ikke følger, så merker jeg jo ikke noe til dem? Jeg får jo ikke oppdateringene deres? Så hvorfor blokkere da? Er dette en funkjson som er vanlig å bruke?

 5. Skriv under «hvisking» at man kan hviske ved å starte meldingen med en d. (skulle man ikke da droppe krøllalfa? Her er notatene mine litt rotete). Så synes jeg du gjentar deg selv litt under «hvordan oppføre seg». Skriv heller at det er høflig å omtale folk med brukernavnet deres (og huske krøllalfaen) når man skriver om dem, jeg ville fort tenkt at det vanlige er å skrive deres vanlige navn. Du kan også skrive at det er hyggelig å videresende (forklar hvordan). Eller kanskje du skal annonsere at det kommer videregående kurs på bloggen senere?!

 6. Elin
  Ang block’ing.
  Det kan være at noen følger deg som du rett og slett ikke vil være bekjent av, da kan du blocke dem og trekke deg fra deres venneliste. Du forteller dem altså at du ikke ønsker å stå der og du ønsker ikke at dem skal følge deg.
  Det er vel den klareste beskjeden om at noen ikke vil ha noe med deg å gjøre.

 7. Saknar ei tydeleggjering av forskjellen på å adressere ein person ut frå lause lufta og å svare på ein spesifikk tvitring med reply-knappen.

 8. Jeg blokkerer endel twitterkontoer som er satt opp for å lede til sider med snuskete pornostoff f.eks, den type ting.

  Jeg sier dermed tydelig at jeg ikke på noen måte vil være med på å reklame for siden, ikke en gang med at den får stå på siden over dem som følger meg.

  1. Enig i at det er viktig å blocke.

   Man kan jo si det er litt gartnerarbeid i Twitter-hagen. Men er litt for komplisert å forkalre hvorfor det er viktig og hvorfor det spiller noen rolle, om man ikke enngang er helt sikker på hva Twitter er enda. Men skal kanskje ta det med i en senere post.

 9. […] du på hva twitter egentlig er for noe? Se på dette blogginnlegget til Ida Aalen. Her beskriver hun tjenesten som et uformelt […]

 10. takk, nå forstår jeg mye mer av dette. Har liksom ikke helt skjønt hva fuzzet har vært rundt…

 11. Twitter fungerer altså som et tungvindt diskusjonsforum? Jeg er imot fremskrittet!

  1. Tja, som diskusjonsforum er det tungvint, men det fungerer ekstremt effektivt for å spre informasjon til et løst nettverk.

   Diskusjonsforum blir ofte brukt av grupper som har veldig mye til felles i utgangspunktet, og som oppsøker forumet aktivt. Derfor er det bedre for å dele lengre resonnementer, men dårligere på å bryte og skape ny kunnskap.

   Men skal skrive en blogpost hvor jeg utdyper hvorfor jeg mener dette :)

 12. Veldig fin oversikt! …og siden jeg for 2 dager siden selv oppdaget T weetDeck, så vil jeg absolutt anbefale å skrive litt om den (eller tilsvarende program). Mye lettere å få oversikt, å få forkortet URL’er, laste opp bilder osv…

  Og så kanskje skrive litt om RT og #, men det kommer kanskje i en Avansert-versjon, som Elin sa? :)

  1. Helt enig!

   Tenkte min neste post skulle være «10 grunner til at Twitter ikke er som et middagsselskap i det hele tatt», hehe, der retweeting, eller retvitring, er en av grunnene.

   Twitter-klienter er veldig nyttige rent organisatorisk ja, men til liten hjelp om man enda er litt ute i det blå i forhold hva det i det hele tatt vli si å «svare noen» f eks på Twitter.

   Kommer etterhvert :)

 13. […] Twitter forklart som et uformelt middagsselskap […]

 14. […] forklart som et middagsselskap Jump to Comments Dette var dagens herligste. Her får du en forklaring på hva Twitter er. Ingen over, ingen under, ingen […]

 15. […] Kontakt ← Twitter forklart som et uformelt middagsselskap […]

 16. […] Aalen har skrevet en meget informativ bloggpost der hun forklarer Twitter som et middagsselskap. Det er et veldig bra bilde å bruke om det sosiale nettet som sådan. Tilstedeværelse på nett […]

 17. […] Twitter forklart som et uformelt middagsselskap […]

 18. Veldig bra forklart. Som oftest havner man heldigvis i selskap med andre med samme interesser som en selv; men jeg husker med gru da jeg ble sittende gjennom en sju retters middag ved siden av en mann som hadde en eneste interesse…et ord på tre bokstaver…neida ikke sex, BIL.

 19. […] Twitter forklart som et uformelt midagsselskap (Idaaa) […]

 20. […] Twitter forklart som et middagsselskap […]

 21. […] Twitter.com – en såkalt mikrobloggingstjeneste der du kan skrive oppdateringer på inntil 140 tegn som andre kan abonnere på.  Du kan også velge å abonnere på andres oppdateringer. Lansert oktober 2006, ca. 4 mill brukere per okt. 2008. Twitter enkelt forklart […]

 22. […] Les dette. (et blogginnlegg fra @idaaaa: twitter for […]

 23. […] #Oppdatert: Idaaa har en god forklaring på hva twitter er/kan være. Verdt å sjekke. […]

 24. Dette var nyttig for meg, som bare har vært inne på Twitter og ikke skjønt bæret. Kanskje jeg en vakker dag finner ut at det er noe for meg også. Man vet aldri! :-)

 25. […] Det blir rett og slett som Ida Aalen skriver om Twitter; At Twitter er et middagsselskap. […]

 26. […] min av hvordan norske journalister bruker Twitter (Hæ? Hva er Twitter?), var en semesteroppgave i emnet Mediesosiologi som er del av Medievitenskap ved NTNU. Oppgaven […]

 27. […] Så de siste månedene har jeg oppdaget Twitter.  (Om du ikke vet hva Twitter er, så kan du ta en titt her.) […]

 28. […] Skal også forsøke å sende de beste gullkornene ut på Twitter, der vi er kjent som @AltUnd. (Les mer om hvordan Twitter fungerer.) […]

 29. […] Hvis du fortsatt lurer på hva Twitter er, så sammenligner jeg det fortsatt med et middagsselskap. […]

 30. […] twitrende Ida (legger jo merke til de med samme navn som meg) har laget en Twitter-guide. […]

 31. […] meg om jeg skal poste svarene dine, kommentere de i lydfil eller videoblogg. Ingenting er som god […]

 32. […] tvitre.no. Der fant jeg noen tips om hvordan man bedre kan forstå Twitter. IdaAa har forklart Twitter som et uformelt middagsselskap, og jeg anbefaler alle twittrere som vil få litt mer ut av twittringen sin om å ta en […]

 33. […] our impression of who are hanging out on Twitter (or dining. Idaa Aalen has cleverly explained Twitter as a dinner party), if will of course be influenced by who we are following. I followed mostly male geeks in the […]

 34. […] IdaAa klarer balansegangen å forklare Twitter uten å moralisere. Denne anbefaler jeg til alle nytv… […]

 35. […] er en kjekk plass å komme i kontakt med mennesker på. Her har jeg funnet ei som virkelig kan […]

 36. […] du fortsatt ingenting? Da bør du lese dette innlegget som er twitter for dummies […]

 37. […] Twitter forklart som et uformelt middagsselskap « synset & skrevet & lage… […]

 38. […] du ikke vet hva Twitter er, eller hvordan det fungerer, anbefaler jeg denne bloggposten “Twitter forklart som et uformelt middagsselskap” av Ida Aalen (@idaAa). Denne bloggposten er mer ment som en diskusjon rundt hvordan jeg […]

 39. […] Er Twitter helt ukjent for deg, så kan vi anbefale Ida Aalen (@idaAa) sitt blogginnlegg: «Twitter forklart som et uformelt middagsselskap». […]

 40. […] personer som er interessante (!), hør på hva de sier, følg de de snakker med, snakke med dem. Se Ida Aalens innlegg om Twitter forklart som et uformelt middagsselskap. “tjostolv moland tenner gutter” Jasså, så det finnes den typen menn også altså. […]

 41. Marie-Antoinette avatar
  Marie-Antoinette

  Jeg skjønner fremdeles ikke, jeg. Men så har jeg generelt tungt for det også.
  Si hvis man skal stille et spørsmål til en kjendis (regissører f.eks). Han følger ikke deg, men du følger han. Når du skriver til han, vil det da synes kun på din egen twitterside, så hvordan får han da spørsmålet?

  1. Om regissøren heter f eks @director, så vil han se alle tvitringer som inneholder «@director» om han klikker på «@director» i menyten til høyre.

 42. Denne presentasjonen er fortsatt kjempebra! Det har blitt den offisielle «Hvordan tvitre-guiden» slik jeg ser det. Jeg henviste til den senest i dag på foredrag.

  Men hva med å oppgradere den med en forklaring om grupper og den nye RT-funksjonen? Bare et ønske altså :)

  1. Hehehe, ja, jeg er helt enig i at den trenger en oppdatering. Veldig mye som har skjedd med menyer o.l. til Twitter det siste året..

   Men det tar jo litt tid da, å ta alle screenshotsene og sånn.

   På den annen side, så har jeg jo som nyttårsforsett å gjøre mindre i 2010, så da får jeg kanskje tid til å blogge mer..!

   1. Oioi! Lykke til med det!

    Burde sikkert lage selv hvis jeg vil ha, men du har bare en god evne til å forklare ting enkelt. (Jeg har selvinnsikt nok til å se at jeg har en tendens til å gjøre det mer komplisert jo mer jeg forklarer…)

 43. […] Her finner dere @idaaa sin bruksanvisning for Twitter også. […]

 44. […] De er veldig forskjellige, og har bare vokst I antall. Den beste jeg har lest hittil er dog Ida Aalen sin, som forteller hvordan Twitter er som et middagsselskap. Du kan hviske til folk, altså sende en […]

 45. […] Kommunikasjon på et nytt nivå er en mer passende beskrivelse. Og det kommer an på hvordan man bruker sosiale medier som en kanal for et […]

 46. […] Her finner dere @idaaa sin bruksanvisning for Twitter også. […]

 47. […] IdaAa klarer balansegangen å forklare Twitter uten å moralisere. Denne anbefaler jeg til alle nytv… […]

 48. […] du fortsatt ingenting? Da bør du lese dette innlegget som er twitter for dummies […]

 49. […] Twitter er som en minglemiddag. Det er ikke noe poeng å stå i et hjørne og prate til deg selv. Derfor må du gå og prate med noen. Det du gjør da er å snakke til noen ved å si Hei Hanne! eller @hannelk, som det heter på Twitter. […]

 50. […] Twitter er som en minglemiddag. Det er ikke noe poeng å stå i et hjørne og prate til deg selv. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s