Ikke kjøp en Apple iPad til meg. Men kanskje til kidsa og Mamma?

Apples iPad
Apples iPad
Hvem skal kjøpe Apples iPad? Ikke jeg. Men du kan kjøpe den til ungene dine, eller kanskje morra di og din effektivitetsbesatte kjæreste.
Merk: Jeg er ingen macfangirl. For tiden eier jeg en Macbook og en iPod touch, men la meg si at Windows 7 og Nexus frister like mye. Vi får skylde på Windows Vista for min foreløpige overgang.

Spådommene om Apples tablet slo stort sett til, og navnet er iPad. Nerdene er selvfølgelig på plass med innsigelsene. De er helt på sin plass, men likevel gjør de oss litt blinde for de  faktiske mulighetene her. Gizmodo listet opp flere ting som suger med iPad:

Så slik sett så er tilbakemeldingene stort sett det samme som da den første iPhonen kom: Jada, det er et lekkert grensesnitt, men det er jo alt for dårlige specs! (Sjekk forresten ut fem gode grunner til å vente på iPad 2.0)

Jada, alt for dårlige specs for sånne nerder som oss, som sitter og følger med på dekningen på Twitter. Men en del av disse innvendingene er faktisk fordeler, om vi ser på andre brukergrupper.

Min første datamaskin

YouTube
YouTube

Selv 5-åringene har mobiltelefon, hvorfor ikke gi dem en datamaskin også? I så måte er iPaden perfekt. Hvorfor det?

At det ikke er noe kamera, er vel bare en lettelse for barneforeldrene. Webcam-debuten for mer eller mindre fremmede samtalepartnere kan få vente enda noen år (eller begrenses til MMS). At tastaturet er noe mindre enn et virkelig keyboard, er ikke noen innvending for små barnefingre.

En slik maskin ville jeg da sett på som ungens personlige datamaskin. Kan det være et stort problem at én av hjemmets mange maskiner ikke kan kobles til TVen?

Flash er fint, men det er nettopp begrensningene på iPaden som gjør den til en perfekt maskin til de små ungene. Jeg gjetter pornoen blir hakket vanskeligere å spore opp uten flash (porntube?). Alle applikasjoner godkjennes også av Apple, så dette kan jo endelig bety at du kan la ungene surfe uten at maskina blir full av spyware og virus.

Når Macs variant av Office, iWorks, koster 30 dollar, og man har fine applikasjoner som brushes som lar deg tegne direkte på skjermen, så tror jeg definitivt dette kan være en fin start på en karriere foran skjermen..

Multitasking – utenfor skjermen

iWork
iWork

Så, maskina kan ikke multitaske. Jeg har en iPod touch som ikke kan multitaske. Det er irriterende hovedsaklig fordi 1) ting ikke kan lastes ned i bakgrunnen og 2) fordi jeg ikke kan høre på Spotify mens jeg gjøre noe annet. Men allerede her er vi inne på noe avansert brukt. Men multitasking kan være så mangt.

En iPad er for eksempel liten nok til at du kan ta den med på treningssenteret og legge den på hylla på tredemølla som ingen bruker, fordi ingen orker å lese liten tekst mens de løper. Men å se på film, det orker vi. Det er kanskje verdt 5000 kroner å få se yndlingsserien mens jeg trener i stedet for å måtte se på TVNorge, på en TV festet høyt oppe i taket? (Ved nærmere ettertanke, kanskje ikke).

Jeg kjenner også verdens mest effektive dame. Hun jobber alltid. Hun jobber til og med når hun soler seg. Hun sitter med en kjip PC og solhatt og myser på skjermen og redigerer dokumenter og leser PDFer og sender mail, og jeg vet ikke hva. Om iPad er i nærheten av så lyssterk som min lille iPod touch er, er produktivt opphold i sollys forbedret noen hundre prosent.

En maskin til mor?

Photos
Photos

Hva er det den jevne, norske nettbruker gjør på nettet og på maskinen i dag? Det går stort sett i å lese nettaviser, Facebook, sjekke nettbank, kanskje sende e-poster og laste over noen bilder tatt på digitalkameraet. Det er ting som denne dingsen gjør brukervennlig og bra (med forbehold om nettbanken!)

Ikke er den stygg (i hvert fall ikke sammenlignet med små netbooks), og jammen veier den så lite at den får plass i skuldervesken til mor (680 gram, for å være nøyaktig).

Og når du setter fra deg iPad i docken så gjør den seg jammen som fotoramme også. Nå kan bildene fra digitalkameraet kanskje endelig komme til sin rett.

Hva tror dere?

Jeg kommer ikke til å kjøpe meg denne dingsen, for det er ikke plass til den mellom en MacBook og en iPod Touch.

Den billigste varianten koster 499 dollar (litt under 3000 kroner), så vi kan gjette på en startpris på 5000 kroner i Norge. Det er faktisk ganske lite penger om man tenker på den som en laptop – og for enkelte grupper vil den også fungere sånn.

Eller er jeg på jordet? Ville du kjøpt en selv? Og ville du kjøpt en til poden eller morra di?

Anbefaler også å lese Gizmodos post som er inne på mye av det samme som jeg er her (men en leste jeg faktisk først etterpå!)

31 kommentarer om “Ikke kjøp en Apple iPad til meg. Men kanskje til kidsa og Mamma?

 1. Etter å ha lest litt på specsa, så havner jeg nok på din konklusjon. Men det er mulig jeg kjøper den allikevel ;)

  Skuffet bla.a over manglende kamera, hdmi, multitasking og ikke flash. Spesielt multitasking egentlig.

  Jeg er helt sikker på at både mora mi og dama hadde klart seg veldig bra med denne (ingen av dem er spesielt interessert i data, og bruker den stort sett bare til surfing/e-post/nettbank og facebook).

  Kjøper jeg denne selv, så blir den nok stort sett brukt til surfing fra sofaen og som filmfremviser på hytta. Men det spørs om det er verdt 5 lapper.

 2. Stort sett alt jeg gjør på en datamaskin kan jeg gjøre på denne. Med tilkoblet tastatur kunne jeg nesten klart meg med kun en iPad. Mer avansert bruk kan jeg gjøre på macbooken som med en slik kunne blitt plassert på arbeidsrommet for evig og alltid (kanskje helst byttet ut med en iMac). iPad, ja takk.

 3. Ja, du er litt på jordet. :-)

  Din analyse er basert på hvordan nerds har sett på datamskiner i alle år. Specs. Ingen bryr seg.

  Dette er første steget inn i neste generasjons datamaskiner. En flate hvor Apple har en ekstremt «thight» kontroll over brukeropplevelsen, og sørger for å eliminere alle fremmedgjørende elementer. Denne «dingsen» er først og fremst et visjonært forsøk på å definere fremtiden. Men for å se det må man løfte nesa fra detaljene.

  Jeg tipper at flash aldri får innpass på iPad’en. (at man kan bygge iPAd app’er i flash er noe helt annet).

 4. Dine fem argumenter mot iPad’en er alle basert på teknologi du mener du trenger.
  Det minner meg om om klaging på megapixler og prossertype. Imac’en drepte floppyen. CD-driven er på vei ut.
  Sannsynlig vis ser du neppe en blueray i mange mac’er.

  • Kamera? come on, hvor ofte bruker du iSight’en din?
  • Multitasking? Apple tillater multitasking på ting de selv mener er nødvendig. Med «Stat saving» kommer du inn i programmet akkurat der du var, og bakgrunnsnedlasting er helt unødvendig gitt at alt ligger i «cloud’en».
  • Keyboard kan du sette på (men trenger du det? bare om dette er din eneste datamaskin)
  • HDMI? Dette er da ikke et jævla mediasenter. (du får en hdmi-adapter om du på død og liv vil).
  • Flash. Flash er unødvendig. Det er ingenting du kan gjøre i flash som ikke kan løses bedre i de teknologiene som er der.

  Host opp noen skikkelige brukercaser. Jeg tviler på at disse er avgjørende.

  1. Haha, nå skjønner jeg ingenting. Det er jo ikke mine argumenter mot iPad, det er Gizmodo sine innvendinger, som jeg i tillegg distanserer meg fra!

   Hele artikkelen er jo argumenter MOT iPads innvendinger..?!

   For å sitere meg selv:

   «Nerdene er selvfølgelig på plass med innsigelsene. De er helt på sin plass, men likevel gjør de oss litt blinde for de faktiske mulighetene her. Gizmodo listet opp flere ting som suger med iPad»

   og

   «Så slik sett så er tilbakemeldingene stort sett det samme som da den første iPhonen kom: Jada, det er et lekkert grensesnitt, men det er jo alt for dårlige specs!

   Jada, alt for dårlige specs for sånne nerder som oss, som sitter og følger med på dekningen på Twitter. Men en del av disse innvendingene er faktisk fordeler, om vi ser på andre brukergrupper.«

 5. Hehe, Jeg leste nok ikke nøye nok. Mitt inntrykk var at du sluttet deg til gizmodo sin kritikk. Men vi er tydeligvis ikke så uenige likevel.

  Jeg er uansett uenig i hovedpunktet ditt. Dette er ikke en dings bare for barna & mamma. Dette er en dings for alle i fremtiden. Bortsett fra spec-nazis som tror at prosessorkraft er forskjellen på et godt eller dårlig produkt. :-)

 6. Slik jeg så iPad i aksjon i går tror jeg den har gode nok specs. De som har testet den hevder at den er lynrask.

  Når det gjelder Flash håper jeg det ALDRI kommer til iPad. Flash er et monster som suger aller mest på OS X/Unix. Venter i spenning på at HTML5 vil gjøre Flash overflødig til fordel for OGG og H.264.
  Dessuten er det usunt at et proprietært format som eies og kontrolleres av ett firma har slik dominans på nettet. Apple er de eneste som kan tvinge Adobe i kne, og det har de forsåvidt allerede gjort. (YouTube)

  Anbefaler å lese denne:
  http://daringfireball.net/2010/01/apple_adobe_flash

 7. Kjøp en til meg da, for jeg skal helt sikkert ha en Ipad. Har Iphone, som vistnok mangler det meste. Jeg er ikke enig i det. En Ipad er super for sofasurfing. Mer avansert datajobb/bruk gjøres med vanlig hjemme-pc/mac….

  Så JA kjøpe en til meg, så slipper jeg å kjøpe en selv.

 8. Du kan trygt dra på deg allværsjakka, stappe dell pc’en i ryggsekken og løpe til trikken med dine dempede nike-sko. Ditt digitale armbåndsur (funker som f. – viser jo alltid rett tid!) forteller deg at du har god tid til jobben. Hvorfor ikke dra opp den smekre Nokiatelefonen på trikken og kjapt sjekke nyheter på vg.no?

  På jobb møter du en velkledd herremann (må være homse), som står der og knatrer på sin teknisk sett underlegne iPhone. Jævla apple-fanboy. Er han ikke klar over hvor dum han er? Vet han ikke at du får sinnsykt mye mer datakraft per krone hvis du snekrer din egen doning? Vet han ikke at oppløsningen på iPhonen er langt dårligere enn på min nokia? Skjønner han ikke at det er mye lettere å være hacker på en Windows PC?

  Vel – han kan stå der å drikke sin kaffe latte kjøpt på Kaffebrenneriet. Du vet jo at den kjemiske sammensetningen av kaffen du får gratis på jobbens kaffeautomat er eksakt den samme som det han betaler 30 kroner for. Idiot.

 9. Bra Blogg :) Jeg er en MacBoy-Fan. Må innrømme at jeg ble litt skuffet over manglende multitasking og kamera. Men jeg er 100% sikker på at det kommer en jailbreak til denne også. Og da er multitaskingen løst :) men jeg tror Apple kommer til å «godkjenne» dette om en stund :)

 10. Det som er problemet for meg og iPad er heller det at man er låst til Apple sine programmer. Det er godt mulig jeg kjøper noe som kunne nesten vært en klone av iPad utenom hva den har av som software.

 11. iPad for kidsa?
  Mistenker at den blir for stor til min iPode i alle fall.
  Barn er fysisk små en god stund, og når jeg ser hvor liten hendene til småen (19 måneder) er i forhold til å holde i iPhonen samt skuler til naboens syvåring sitt grep rundt sin dings [om det er en DS eller PSP vet jeg faktisk ikke] vil ikke iPad være tingen for min pjokk før han er skoleklar, og selv da vil den være i største laget.
  Apple har nok fundert en tid på størrelsen på denne, blir den for liten vil den ikke tas alvorlig som en konkurrent til andre hverdagsmaskinen for dem som ønsker skrive/bruke maskin til mer enn facebook og korte meldinger utover alle underholdningsfunksjonene som er tilgjengelig.
  I heimen har moren nå mistet råderett over iPhonen. Småen suser rundt der inne, ser på Rosa Panteren og nederlandske Babarpappafilmer på Youtube, pusler med Tozzler og spekulerer intenst på potmeteret til lydopptakeren, inspisere alle bilder, nye og gamle, jevnlig prøve spill/programmer som han ikke skjønner der og da samt legge seg på gulvet og sparke med armer og bein og drysse tårer i nærområdet når telefonen innimellom brukes av andre.

  JA, jeg mener det er gunstigere å ha en åpnere plattform enn hva man får i iVerden, men jeg innrømmer gladelig at alt jeg pt. _egentlig_ trenger er tilgjengelig der inne, det går raskt, det henger sammen og ser pent ut.
  [Jeg vet Nord Korea har samme virkelighetsoppfatning, men her i vesten kan man alternativt velge s60 eller Android – i Nord Korea er alternativet leir 16]

  De tre tingene som har irritert meg med iPhonen hennes er dårlig antenne for både wlan og telefonbruk, madammen er ofte utilgjengelig på telefon på steder vi tidligere ferdes i glad passiar samt roaming-kapabiliteten. Å bruke norsk iPhone i utlandet er som å stole på at det er GSM-dekning på Hardangervidden.
  Om noen år, når poden trenger sin egen telefon, skal den ha en betydelig bedre dekning enn hva vi har erfaring med nå.

  Hva jeg selv drev med når jeg var 19 måneder er jeg bare blitt fortalt gjennom muntlige overleveringer [historiene dreier seg oftest om andres kakefat og mine egne pølsefingre], mens poden nå dokumenterer sin egen oppvekst med å [mer eller mindre bevisst] fotografere omgivelsene mens han tester kameraet i telefonen.

  Vi får bare krysse fingrene for at noen av dagens iBabies vokser opp til å bli nysgjerrig på hva som forgår _bak_ fasaden på disse maskinene også, slik at Norge ikke vokser opp til å bli en nasjon med digitale apekatter.

 12. Veldig bra analyse, og jeg tror du har rett i mye. Jeg liker fokuset ditt. Personlig så synes jeg det er viktig å se skogen, ikke bare trærne. Det å si hva iPad ikke har, blir feil fokus. Alle enheter har mangler, Ikke minst gjelder dette bærbare datamaskiner (også Apple sine). Når det gjelder tableten fra Apple, så sier de fleste hva den ikke har, i stedet for å faktisk se hva den innebærer. De viktige spørsmålene er: Hvem skal definere fremtidens databehandling? Hvilken retning går vi i? Hvilken verdi vil innhold få fremover? Hvilke forretningsmodeller gjelder om 10 år? Hvordan tenker vi om problemløsning? Hvor lagrer vi data? Hvem skaper data? Hvordan skaper vi? Hvordan jobber vi og kommuniserer effektivt? Hvordan samarbeide best mulig? Vi kunne fortsatt brukt hest og kjerre, men når bilen kom ble hesten tilsidesatt. Vi kan fortsette med å lese i kartbøker mens vi kjører, men med GPS er det unødvendig. Vi kan fortsette å bruke bærbare PC-er i all evighet, men jeg er glad for at noen tør prøve en ny retning. Er iPhone og iPad trendsettere som bidrar til å tvinge bransjen til å tenke nytt? Jeg tror det. Jeg håper det. De som tror at Apple eller andre aktører kan knipse i fingrene og lage et helt revolusjonerende nytt GUI eller ny databehandling, tar feil. De tar det stegvis. De begynte med iPhone v 1.0, forbedret med 3G og 3GS, og perfeksjonerer ytterligere med neste gen. iPad er ikke en oppskalert iPod Touch. Det er et nytt spor (i hvert fall delvis). Microsoft med sin surface er også et spennende spor, men den koster 100.000 kr (ca). Det som er et blindspor, er tabletene vi har sett til nå. Hvorvidt iPad er et blindspor, gjenstår å se, men jeg tror ikke det. Den er utrolig anderledes enn alle tableter vi har sett til nå.

  Denne analysen er svært god og hevder iPad egentlig handler om New World vs Old World, ikke om hvorfor iPad ikke har USB og multitasking. Sett i et historisk perspektiv et det vanskelig å være uenig. Høyst lesverdig!

  Jo mer jeg leser om iPad, tenker på eget bruksmønster og etter å ha sett keynoten til Apple, så slår det meg at dette er del av en større plan. Kanskje kommer kamera og multitasking i neste versjon, men det som virkelig betyr noe, er hvordan Apple fremmer sitt syn på hvordan fremtidens databehandling kan være. Apple er så tunge at de faktisk kan bidra til å forme fremtiden.

 13. Det er mye Apple ikke er, men den er fortsatt milevis forann konkurrentene – I DETTE SEGMENTET.
  Folk har ikke fått med seg et ord av hva Apple har sagt: DEN SKAL IKKE ERSTATTE EN DRITT. Det er bare enda en dingz – mellom den lille ringedingzen og den store skrivedingzen. Apple er jo ikke dumme… De vil selge alle tre… Dette er BIG business! : )

  Jeg har fått teste en iPad i noen dager nå, og må innrømme at jeg er meget imponert – dessverre. Jobber i IT – industrien selv (ikke Apple), og kjenner en viss bekymring for at Apple får lov til å kjøre dette løpet ganske alene – akkurat nå.

  Så la Apples fokus på brukeropplevelse være en spore for alle de andre…

  (Jada, jeg vet at den mangler kamera etc og at iStore er slem jadajadajada… Men det funker jo, og konkurrentene kunne ønske de hadde vært like smarte… Uansett hvor sært det er…)

 14. Nettopp fått en iPad fra USA og er stor fornøyd.
  Det er et bra kjøp for de som er ute etter surfing, mail, spill og dele bilder med andre. Det kommer til og komme en optatering for multitasking.
  De som har skrevet denne artikelen er helt ute og kjører

  Mvh

  Eivind

 15. Har nå fått iPad. Hatt den over 2 mnd. Jeg har nesten sluttet å bruke iMacen og MacBook Proen. Jeg har med meg iPaden på jobb hver dag. Jeg surfer og ser filmer hver kveld. Jeg spiller spill, lærer min 2 år gamle sønn logikk, skriving, tegning med min iPad. Jeg abonnerer på flere magasiner, jeg redigerer musikk, bilder og video med iPad. Jeg har hatt «data» konkurranse med mine arb kollega som mener iPad er drit. Vi skal utføre forskjellige oppgaver. Hvor jeg nesten er ferdig før de andre har att på datæmaskin sin. Har testet Flash på Jailbreaket iPhone. Dette er ikke laget for touchskjermer (da tenker jeg ikke på Flash videoer da :p) jeg må innrømme at de gangene jeg bruker Macene mine er hvis jeg skal se en film i Flash. Men HTML5 er på vei inn for fullt. Alle som har prøvd min iPad skal ha seg en :)

 16. Jeg synes det er skuffende med iPad uten kamera. Jeg liker godt og ta bilder. Når jeg skriver det, er det fort gjort og tenke «ja så kjøp deg et kamera!» Men jeg ønsker en surfemaskin og kamera i ett. iPad er en drøm. Jeg venter på iPad 2 :)
  Jeg bor med en iMac, iPod Touch og en iPhone :-) De er bestevennene mine.

  Fin artikkel, alle er jo forskjellige :-) Men jeg har oppfattet iPad på en annen måte. Den er utrolig kul, og det virker morro og bare kunne sitte i sofaen med den, og ta med deg den lette flisa hvor du vil. Det virker lettere enn og bære en laptop hvor som helst :-)

  Hilsen i-elsker.

 17. Jeg lurer på å kjøpe iPad (2), da jeg skal til USA om noen uker. Men jeg tar meg ofte i å tenke at trenger jeg egentlig det her? Ja – alle proklamerer hallelujafølelsen de har fått etter å ha lekt seg med en. Jeg stod igjen som et spørsmålstegn og ventet på den ekstasen som tekniske duppeditter vanligvis gir meg, da jeg tok på en ipad for første gang for en uke siden.
  Ser at ingen påpeker det i kommentarfeltet, men er det ikke nettopp muligheten til å gjøre jobb, lese e-post og sjekke sosiale medier over alt som egentlig er litt slitsomt? Nok et påfunn for å fanges inn i «nettfella»?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s