Oppdatering
Det begynner å bli veldig lenge siden jeg skrev denne blogposten. Siden den gang har jeg skrevet to bøker om sosiale medier. Den mest oppdaterte kunnskapen jeg har om temaet, deler jeg i foredrag og kurs.
Foredrag og kurs om sosiale medier
Den opprinnelige blogposten

Oppdatert: Les notatene fra foredraget jeg holdt og tilbakemelding fra skolen om hvordan prosjektet gikk.
Stemningen synes for tiden å være at jo yngre man er, jo mer vet man om «sosiale medier og internett og kommunikasjon og sånn», så jeg er jo nesten litt smigret når Frogn videregående skole vil ha 24 år gamle meg til å fortelle rundt 200 elever på 16-17 år hva sosiale medier er. (Kanskje en dårlig plan, hvis man skal tro Jan Omdahl: «Atskillig tyngre må det være for en 25-årig, nyutdannet journalist å erkjenne at hun allerede er gått grundig ut på dato»).
Før har jeg snakket for fylkesbibliotekarer om hva sosiale medier er, men der snittalderen den gangen var kanskje 40 år, blir dette et ganske annet publikum. Eller blir det egentlig det?
Hva kan de?
Jeg har på følelsen av at de unges nettkompetanse er sterkt overvurdert. Det er helt riktig at de bruker svært mye tid foran alle mulige skjermer – men det er ikke det samme som at de er så kompetente. At du sitter 4 timer hver dag og ser på bilder på Facebook, er ikke det samme som at du vet hvordan man endrer innstillingene for privatliv. Og om du er helt rå i World of Warcraft, så er heller ikke det noe tegn på at du er god til å google. Samtidig så er det helt åpenbart at det å være ung overhodet ikke er noen hindring for å være uhyre kompetent når det gjelder teknologi og sosiale medier.

Sosiale medier som tilnærming mellom ulike kulturer
Bakgrunnen er at elevene på VG1 (altså gode, gamle 1. klasse på gymnasiet) skal jobbe med et prosjekt, der temaet er FNs år for tilnærming mellom kulturer, og elevene har fått følgende oppgave:
Presenter en idé til hvordan sosiale medier kan brukes til tilnærming mellom ulike kulturer
Mandag 8. mars skal de ha en kick-off, og da skal jeg stå der og fortelle dem noe vettugt om hva sosiale medier er og hvordan de fungerer – litt om hva som er bra, og hva som er dårlig.
Hvor ligger landet?
Jeg bør finne ut hvor landet ligger, og rett og slett får dem til å rekke opp hånda. Hvilke bør jeg spørre om? Disse falt meg inn:
- Facebook (gjetter det er stort sett alle)
- Nettby
- MSN (eller er det Facebook-chatten det går i nå?)
- Twitter (gjetter det er de færreste)
- Noe geobasert? Bruker tenåringene Foursquare for eksempel?
- Hvor mange som har smarttelefoner, f eks iPhone
- Leser blogger
Er sosiale medier egentlig noe nytt?
Et annet poeng er at det vi bruker sosiale medier er lite nytt. Det er veldig lett å invitere til fest gjennom Facebook, men vi klarte fint å invitere til fest både, 5, 10, 50 og 500 år før Facebook kom også! Den største forskjellen er hvor lett og raskt vi kan kommunisere fra mange til mange.
Jeg slenger på Clay Shirky-sitater denne gangen også:
Saying something to a few people we know used to be quite distinct from saying something to many people we don’t know. The distinction between communication and broadcast media was always a function of technology rather than a deep truth about human nature. (Side 86-87 i «Here Comes Everybody)
Men hva er vitsen?
Den største utfordringen er kanskje å overbevise om at sosiale medier kan brukes til noe mer enn å sosialisere. Hva kan jeg bruke som eksempler som kanskje er litt mer appellerende til et yngre publikum?
Jeg tenkte litt på DIY-nettsider som Instructables, der må det jo være mulig å finne noe underholdende.
Eller kanskje vise bilder fra da jeg og venninna reiste New York, Montreal, Toronto, Detroit og Chicago og bodde gratis hver eneste natt, takket være CouchSurfing. Det er jo også et høyst relevant eksempel på kulturtilnærming!

Her er noen andre ideer til mer eller mindre sosiale eksempler, hva tenker dere? Jeg må selvsagt velge meg ut noen få eksempler fra denne lange lista med ideer..
- Last.fm
- ChatRoulette
- Aardvark
- Gowalla, Foursquare eller BrightKite og da også PleaseRobMe, som et eksempel på problemstillingene!
- Mint.com
- Noe helserelatert, siden de har idrettselever. DailyBurn? Traineo?
- Noen enkle verktøy når man skal samarbeide på prosjekter, for eksempel GoogleDocs, Doodle og DropBox.
- Er det vits å i det hele tatt sie noe om Bloggplakaten? Og jeg bør kanskje si noe om blogging mer generelt? De fleste unge tenker vel på blogging, som det jeg tenker på som «rosablogging«?
Føler også jeg har et stort ansvar for å påpeke problemer og ulemper, ikke bare fordelene ved disse. Det er kanskje først og fremst opphavsrett og privatliv som blir viktig?
Presentasjonen fra sist jeg snakket om sosiale medier:
Legg igjen en kommentar