Hvordan skal avisene overleve? Ved innovasjon! Eller?

Nordiske mediedager 2010 by Nordiske Mediedager.
Foto: Renate Sæle / Mediedagene

Juan Antonio Giner er president og grunnlegger av britiske INNOVATION International Media Consulting Group. Han presenterte trender innen multimediajournalistikk, og eksemplerr fra Frankrike (Libération) og Portugal (i).

– Alle som tror jeg skal snakke om produksjon, kan bare stikke av – jeg er en journalist, og jeg kommer til å snakke om journalistikk!
– Life is to short to read bad newspapers, sier Giner. Han virker nesten litt sint når han snakker om dårlige aviser.

Innvotaor’s mantra:
The alternative is not a business that values profits and good journalism but a business where good journalism is the businness

Han mener at Norge ofte er kjent som et sted der det er godt marked for aviser, og han kommer til å bli skuffet hvis det er slik at publikum ikke har tiltro til avisene. Det betyr imidlertid ikke at han ikke mener at det er problemer for avisene.

– Hvis man forstetter å gjøre ting som før, så kommer man ikke til å overleve – det gjelder også i Norge.

Man sier gjerne, «if it’s not broken, don’t fixen, but OK, it’s broken – let’s fix it!». Han mener at istedet for å skjære ned, og skjære ned, og skjære ned – man må bedrive innovasjon, hvis ikke kommer man til å gå konken.

Nordiske mediedager 2010 by Nordiske Mediedager.
Foto: Renate Sæle / Mediedagene

Folk leser ikke aviser lenger?

Når avislesing har falt i USA fra 40 minutter hver dag til 10 minutter, så betyr jo det folk faktisk ikke leser avisen, mener Giner. De titter i avisen. Bare 10% av det man publiserer blir faktisk lest.

Han siterer Henry Luce, som ikke var interessert i hvor mye innhold han hadde i avisa – men hvor mye som satt igjen hos leseren.

Han snakker med Miami Herald-avisa. Istedet for å overbevise folk som ikke kjøpte avisa i utgangspunktet, bestemte de seg for å prøve å få folk med søndagsabonnement til å utvide til ukesabonnement for en ekstremt god pris. Men bare 15% sa ja, og mange hisset seg opp – de ville ikke ha alt papiret.

50% av de som abonnerte i Organge County tok ikke enn gang ut avisa ut av plasten den kom i. Det største problemet er irrelevante aviser, irrelevant innhold, som ikke er godt fremstilt.

Det å abonnere på en avis, er ikke å lese. Å titte, er ikke å lese.

Libération

Libération hadde en avis som folk faktisk leste, og de begynte etterhvert å tjene penger. Så de ville takke sine lesere, og la til flere sider, og tallene falt, og de la til enda en seksjon, og tallene falt ytterligere. På fem uker gikk de fra 200 000 til 85 000.

Problemet var at folk ble frustrert fordi de ikke klarte å gå igjennom alt innholdet, og de ga opp. Før hadde de kunnet lese hele hele avisa fra første til siste side. De drepte den nye seksjonen – og så gikk salget opp til 200 000 igjen. Så å lage en tykk avis, med innhold som ikke føles relevant, fungerer tydeligvis ikke.

Hva slags rolle skal avisen ha?

Giner viser til at mange amerikanere sier de får nyhetene sine fra nett, men de nyhetene folk finner på nett i USA kommer jo stort sett fra papiravisene. Avisene er ikke irrelevante selv om folk har funnet en annen kilde for å konsumere nyhetene.

Vi trenger bedre informasjon, ikke mer

Folk trenger ikke mer informasjon, de trenger bedre informasjon, mener Giner. Vi trenger ikke mirror journalism, vi trenger window journalism.

Avisene trenger ikke alle å se helt like ut

Giner er fascinert av hvordan de norske avisene alle ser helt lik ut, helt likt strukturert, de samme bilagene. Kan ikke noen skille seg litt mer ut? Designen er veldig standardisert. Det virker som om du ikke setter et bilde på en side, blir du drept. Og derfor er det kjempemange dårlige bilder der, fordi folk alltid skal ha ett bilde på hver side.

«Det er inngangsporten på siden, så vi trenger bilder!». Her er Giner veldig uenig. Folk er ikke dumme, sier han. Det er ikke slik at et bilde viser om saken er viktig eller ei (særlig ikke når alle sakene får bilde!)

Online og print må slutte å sloss

..her tror jeg kanskje vi er kommet litt lenger i Norge.

Hva er vitsen med aviser?

Vi kan ikke bare gi fakta, vi må også gi «the why» og «the next». Vi må endre litt hva journalistene gjør, fra «journalist» til «journAnalyst».

Correio

Den raskest voksende avisa i Brazil. Egentlig eid av en korrupt fyr, men han døde. Så når de overtok avisen prøvde de tre ville ideer.

De skiller ikke mellom politikk økonomi også videre i seksjonene. De har seksjoner som gir «mer» av coverstoryen, og en seksjon om «livet». På toppen har de hovednyhetene, ser nesten ut som notiser, men de utdyper én av historie. (Dette må dere nesten se! Håper det kommer noen bilder fra dette.)

Han viste også til en avis de startet i Dubai, som de bare delte inn i to seksjoner: «The Life of BUSINESS», og «The business of LIFE». Folk ble ikke sure, folk klagde ikke, folk lurte ikke på hvor sports-delen var. Folk er smartere enn dere tro, sier Gilen.

Et annet grep var knyttet til Show, don’t tell – å bruke bilder mer aktivt for å fortelle historiene (ikke bare illustrere dem).

Hvordan organisere og strukturere en avis?

Han mener at The Telegraph er organisert på en håpløs måte – de er plassert sammen, under samme tak, men de sitter fortsatt adskilt, i en «online ghetto». Han mener at man må ha en tilnærming er man i stedet setter opp en modell, «one kitchen, several restaurants».

I India har de for eksempel sturkturet et nytt rom rundt innhold, ikke plattform.

Svakheten ved den dominerende organiseringen blir tydelig i møtet med iPaden, er at det vitkgiste spørsmålet over alt blir «Hvordan skal vi gjøre det?» i stedet for «Hva skal vi gjøre?» som jo er et egentlig mye viktigere spørsmål i forhold til å lage noe som leseren faktisk vil ha.

Innholdsdrevet design er den eneste måten!

Giner viser til en avis som ble redesignet, og hvor man endte opp med å beskjære et bilde for å få det til å passe til avisens forsidedesign. Problemet var bare at da mistet bildet betydingen helt.

Nøkkelen er altså å ha den tilnærmingen til design at det ikke er til får pynte opp (lipstick on a pig!), men å finne ut hvordan designet kan fremheve budskapet.

Dette har de jo virkelig fått frem i den avisen som heter «i» – om du googler «i newspaper» så bør du finne svært mange intressante artikler om den, har lest før om grepene de har gjort. Forresten! I denne artikkelen er det masse eksempler på avisene han har designet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s