Mobilartisten minner deg om hva dingsen egentlig kan!

Nordiske mediedager 2010 by Nordiske Mediedager.
Foto: Renate Sæle / Mediedagene

Jürgen Scheible er forsker ved Media Lab, University of Art and Design og Helsinki. Han sier at mobiltelefonen er «his greatest art tool». Med hjelp av egne programmeringsevner og egenskaper ved mobiltelefonen, slik som akselerometeret, har han tøyd hva mobiltelefonen kan brukes til.
Blant programmene han har laget, er MobiSpray og MobiToss. Med MobiSpray kan du lyssette et helt hus bare ved hjelp av en mobiltelefon og en videoprosjektor. Med MobiToss kan du «kaste» bildene dine opp på veggen.

s5 by Nordiske Mediedager.
Foto: Mediedagene

Mobiltelefonen – hva er det?

Hva er mobiltelefonens fremtidige rolle? Det er ikke bare å ringe, sende meldinger, surfe, sjekke Facebook.

Han ser mobiltelefonen som

  • et verktøy å være kreativ med
  • et verktøy til å interagere med det faktiske, fysiske omgivelsene våre – for eksempel å male (med tanke på MobiSpray). Det finnes så mye metadata, for eksempel med tanke på Google Maps, så kan man i fremtiden interagere med omgivelsene på en annen måte.
  • man kan også dele opplevelser i den fysiske rommet.

Han er en tilhenger av det han kaller multimodale grensesnitt. Med to eksempler ønske han å illustrere det, å vise at både lyd, bilde, og fysisk interaksjon kan være en del av pakka.

MobiToss

Med MobiToss kan du ta et bilde eller en video, men med en kastebevegelse kan du kaste det på veggen. Han mener prøver å bringe inn i gjen noe varmere, en menneskelig faktor – i stedet for å trykke på en knapp, så bruker man en kastebevegelse. Deretter kan man manipulere den, og dette klippet sendes til et nettsted, og så tilbake til mobilen din. Deretter jgorde han en live demo.

s4 by Nordiske Mediedager.
Foto: Mediedagene

Han tok et bilde av en person i salen, kastet bildet opp på veggen, og han kunne så manipulere dette bildet med ulike bevegelser, som gjorde at det på mange vis minnet om et enormt kaleidoskop. Etterpå så spør programmet om man vil ta vare på klippet man lagde.

Når du så kommer hjem, så helt automatisk, har fila dukket opp på datamaskinen din.

Digital Storytelling

Folk kan lage en fortelling på nettet, og folk får på mobiltelefonen tilsendt et ord, og så må de i løpet av 2 minutter klare å ta bilde av noe som representerer ordet. Dette sendes så til noen andre som skal evaluere det. Om folk gjetter feil ord til bildet tre ganger, så dumpes bildet. Så vises det på boards i New York en fortelling med matchende bilder som nærmest kreeres i sanntid.

F eks så skriver noen setningen «My fork says..», så sendes ordet «fork» til en som tar bildet, som sendes videre, og om bildet godkjennes som «fork», så slenges bildet opp på storskjerm på Times Square, med bilde og tekst.

MobiSpray

Dette er hans egen favoritt, særlig fordi han får så mye glede av den når han er ute og reiser. Han mener han får opplevd steder på en helt annen måte. Han nevner Christo og Hundertwasser som inspirasjonskilder.

Så han ‘maler’ med ‘digital’ maling, det vil si, mobiltelefonen. Han bruker store bygninger som lerrett, og mobiltelefonen som en pensel. Det er utrolig kult å se når han for eksempel har malt en stein, for det får ut strukturen på en helt annen måte.

Han kaller det geriljakunst, for han ber ikke om tillatelse om å gjøre det, han slenger på seg ryggsekken og har blant annet malt Guggenheim, og også i Sydney og Helsinki på store, offentlige bygninger. Når han reiser et sted, så ser han på Google Maps hvilke hotell som er høyest, og hvor store de er, om kvelden så stikker han prosjektoren ut av vinduet, og maler omgivelsene sine!

s2 by Nordiske Mediedager.
Foto: Mediedagene

Live demo

Her er en video som @chrleon tok opp.

Nordiske mediedager 2010 by Nordiske Mediedager.
Foto: Renate Sæle / Mediedagene

Hva er spesielt?

Det som Scheible synes er litt kult, er å kunne gjøre en slags geriljakunst, uten å egentlig ødelegge noe – og han vitser om at det ville være en konstnadsinnsparing med tanke på byen, og han henviser til Banksey motto: «t’s always easier to get forgiveness than permission».

Scheible mener vi har sett mye endringer pga mobiltelefonen, men han tror at i fremtiden vil mobiltelefonene kunne gi oss mulighet til å oppleve tid og rom på helt nye måter. Man kan hente inspirasjon både fra prosessen og det ferdige sluttet.

Hva bringer fremtiden?

Han har lyst til å reise Europa rundt, og male hele byen. Han sa, at om noen ville filme, eller sponse, så var det bare å slenge seg på! Han har nye ideer i forhold til hvordan man kan bringe inn elementer fra de tidlige kinoene, å bruke ny digital teknologi til å samle folk sammen, fysisk, på steder igjen.

Han tror at vi kommer til å se et skifte. Vi fikk internett og mobilteknologi, som ga oss «anywahere, anytime by anyone». Men vi som var på forelesningen, som så demoen hans, det var en opplevelse vi delte. Med den nye teknologien (ubiquitous computing) tror han at det vil bli et skifte tilbake til delte opplevelser, på de fysiske stedene, fordi folk jo liker å møte folk, mener Scheible.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s