Oppdatering
Det begynner å bli veldig lenge siden jeg skrev denne blogposten. Resultatet var at jeg skrev en masteroppgave om Facebook i 2011. Siden den gang har jeg skrevet to bøker om sosiale medier. Den mest oppdaterte kunnskapen jeg har om temaet, deler jeg i foredrag og kurs.
Foredrag og kurs om sosiale medier
Den opprinnelige blogposten
Oi, som tiden flyr. Oppdaget at jeg 9. november skal levere en skisse til hva jeg skal skrive masteroppgave om..
Jeg kan skrive om hva som helst…
Det er bare snakk om 30 studiepoeng (= ett semester ≈ 50 sider ≈ 19 000 ord). Fordi vi har kort tid, kan det være en literaturstudie, vi trenger ikke gjøre datainnsamling. Fordi jeg studerer Medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi ved NTNU, har jeg ganske frie tøyler når det gjelder hva jeg kan skrive om:
Hovedmålsettingen med masteroppgaven er at studentene skal få trening i å gjennomføre en selvstendig analyse av et tema innen medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi. Masteroppgaven er en vitenskapelig avhandling over et tema, der studenten skal vise både bredde og dybde. Masteroppgaven skal inneholde en vitenskapelig analyse av et emne innenfor medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi.
Planen min var jo alltid å bruke det nettverket jeg har bygd meg opp til å få til et skikkelig spennende og kult samarbeidsprosjekt med en bedrift eller organisasjon. Og der har jeg noen alternativer. Men plutselig, så er jeg jo så heldig at jeg har fast jobb som venter på meg når jeg er ferdig utdannet. Der de fleste medievitenskapstudenter burde få et samarbeid for å få en fot innenfor arbeidslivet, så er jo ikke det noe problem for meg nå.
Så hva da? Hva slags kriterier skal man bruke for å velge masteroppgave, når man kan skrive om nesten hva man vil, og man ikke trenger å tenke så mye på hva som er «lurt»?

…men jeg skal ikke stresse
Jeg har gjort alt for mye de siste årene, så det aller viktigste jeg har bestemt er at jeg skal gjøre alt i min makt for at denne masteroppgaven blir så lite stressende som mulig.
- Jeg skal ikke gjøre datainnsamling
Datainnsamling kan fort bli stress. Det er så utrolig mye mer som kan gå galt (lydopptak, få tak i intervjuobjekter, koding av data), og slikt gir ofte forsinkelser. Og forsinkelser er stress. - Jeg skal ikke samarbeide med noen
Det hadde nok vært veldig lærerikt…men! Det er vanseklig nok å gjøre meg selv fornøyd, veileder fornøyd, og sensor fornøyd. Skal alle i en bedrift eller organisasjon også bli fornøyde med oppgaven, er det veldig mange som skal bli fornøyde etterhvert.. Og å gjøre alle tilfreds, det er stress. - Jeg skal lære noe
Uansett hva man skriver masteroppgave om, så går man vel lei i løpet av et halvt år. Men da er det greit å føle at jeg har skjønt noe mer når jeg er ferdig, i hvert fall. Men da gjenstår det fortsatt hva jeg bør lære mer om.. Jeg skal sikte på å få en BDet er greit å få en B
Hvis jeg setter ambisjonene for høyt (en A), så gaper jeg fort over for mye, så blir det hastverk på slutten, så lander jeg uansett på en C. Eller? Så da går jeg får en B. (Presisering: Altså, jeg vil jo ha en A, men jeg tror den blir mer realistisk å nå ved å si at jeg synes det er greit å få B, hehe)
Har du noen forslag?
Uff. Jeg har tenkt på å skrive om privatliv. Se på diskusjoner knyttet til PFU om hvordan folk resonnerer og rettferdiggjør ulike forestillinger om hva som er greit eller ikke, om hva som er privat eller ikke.. Men rekker man si noe fornuftig om det på 30 studiepoeng? (Habermas møter danah boyd, hva skjer da?)
For den saks skyld hadde det også vært gøy å se på hvordan folk (mediebransjen?) resonnerer og lurer på hvordan de skal forholde seg til iPad. Ingen vet helt enda hva iPad og tablets egnetlig vil bli. Hvordan forholder man seg til det? Det hadde vært gøy å se på fra et SCOT-perspektiv..
Jeg jobber jo som interaksjonsdesigner når jeg blir ferdig, så jeg får nok av anledninger til å bryne meg på «realistiske problemstillinger» knyttet til innovasjon og hva det nå måtte være, så hadde vært fint å bruke masteroppgaven som en siste nerdete anledning til å fordype seg i teori, men da trengs det fortsatt en problemstilling, for at jeg ikke skal gå lei, som henger fast på en virkelig problemstilling..
HJELP!!! :)
Legg igjen en kommentar