
Er det mulig å ha så flaks? Jeg kunne knapt fått en bedre oppgave på hjemmeeksamen. I emnet KULT3304, som handler om innovasjon og møtet mellom teknologi og samfunn, har vi fått i oppgave å skrive om Facebook. Fokuset for oppgaven er hvorfor Facebook har blitt populært og hvordan det blir en del av folk hverdagsliv, og privatlivskontroverser.
Dette er jo noe av det jeg liker best å synse om! (Se for eksempel debatten fra Norsk Redaktørforening).
Men! Det jeg trenger hjelp til.. (..eller trenger å tenke høyt om).
Vi skal i tillegg sammenligne Facebook med et annet sosialt medium. Dette synes jeg er vanskelig. Hvis man skal sie noe om hvorfor Facebook har blitt så stort, så er det et poeng å velge seg et annet sosialt medium som man på et eller annet nivå kunne tenke seg å bli like stort, tenker jeg. Om jeg for eksempel hadde valgt MySpace hadde det fort blitt en sånn «folkevandrings»-forklaring..
Wave?
Har vært inne på tanken om å bruke Google Wave som eksempel, for det er et sted som hadde masse forutsetninger for å lykkes: masse buzz, kompetente ingeniører, stor brukerbase i andre Google-tjenester så folk ikke enn gang trengte å registrere seg, og det var overhodet ikke et nisje-produkt, i prinsippet skulle det kunne brukes av de fleste. Dette kunne kanskje tydeliggjøre det jeg tror er mye av nøkkelen for Facebook, om de sterke sosiale mekanismene som trekker deg inn og holder deg der, som mange andre steder mangler. (Virkelig navn er viktig for å forstå hvorfor folk i utgangspunktet kom til Facebook, men hvorfor har de blitt?)
Lokasjonsbasert?
Lokasjonsbaserte tjenester som Foursquare og Gowalla kunne vært interessant å sammenligne med ut i fra diskusjoner om privatliv og hva som er problemet. At Facebook nå har tatt inn i seg dette med lokasjon kan jo også være med å forklare hvorfor det har blitt så stort, det er et nettopp fordi det er i kontinuerlig utvikling og blir mer og mer omfattende for kommunikasjonsformene våre.
Nisje?
For jeg føler jeg bør velge et sosialt medium jeg kjenner godt til. Andre jeg har brukt en del er Twitter, LinkedIn, Flickr og CouchSurfing, og dette er mer nisjepregede sosiale medium. LinkedIn og Flickr bruker jeg selv i liten grad sosialt, samme med Last.FM, og da blir det vanskelig å si noe oppegående om det.
Og nå har det gått snart 2 dager av hjemmeeksamen, og den skal inn torsdag 25. november, så nå må jeg bestemme meg snart. (Jada, jeg har selvsagt begynt på oppgaven, jeg har bare ikke begynt på selve sammenligningsbiten).
Oppgaveteksten
Med mer enn 500 millioner brukere er Facebook en av de siste fem årenes største teknologiske innovasjoner. Kritikken av Facebook fokuserer ofte på bekymringer for medlemmenes personvern. Debatten berører en rekke temaer som er vel kjente for STS-studenter.
- Velg et annet nettsamfunn/sosialt medium. Hva er viktige fellestrekk og forskjeller når du sammenligner Facebook og dette nettsamfunnet? Ta med
- Nettstedenes historie
- Nettstedenes utforming og funksjoner
- Nettstedenes brukere og hvordan de tilpasser nettstedet til sitt hverdagsliv.
- Gjenfortell Zadie Smiths kritikk av Facebook og Alexis Madrigals svar med hjelp av begreper og teorier hentet fra pensumslitteraturen (for eksempel skript, domestisering, innovasjon/translasjon, flytende objekter, m.m.). Er denne kritikken like relevant for det andre nettsamfunnet du har beskrevet i deloppgave 1?
- Facebooks historie er også en historie av hvordan personvern forhandles mellom nettstedets designere og brukerne. Tolk denne historien med hjelp av begreper og teorier fra pensumslitteraturen. Sammenlign hvordan personvern blir håndtert i dette og det andre nettsamfunnet.
- Hvordan kan vi med STS forklare hvorfor Facebook har blitt det suverent største sosiale nettverket på tross av bekymringene for personvernet?
Legg igjen en kommentar