Jeg skriver bok om sosiale medier (igjen)!

Oppdatering

Det begynner å bli veldig lenge siden jeg skrev denne blogposten. Boka ble ferdig i 2015 :) Den mest oppdaterte kunnskapen jeg har om temaet, deler jeg i foredrag og kurs.

Foredrag og kurs om sosiale medier

Den opprinnelige blogposten

Etter at jeg skrev «En kort bok om sosiale medier» lovte jeg meg selv at jeg aldri skulle skrive en bok igjen. Jeg utbasunerte det til så mange som mulig av de jeg traff: «Jeg skal aldri skrive en bok igjen, og hvis jeg noen gang sier at jeg skal skrive en bok igjen, minn meg på at jeg egentlig ikke vil!».

Grunnen til at jeg ikke ville skrive igjen var at bokprosjektet hadde gjort meg helt utslitt og ganske deprimert. På slutten av skriveperioden var det ikke uvanlig å finne meg gråtende i fosterstilling i sofaen.

Men så gikk det jo innmari bra med den boka da! 3. opplag trykkes opp nå. Boka fikk gode anmeldelser. Den har havnet på pensum på Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, NTNU, Høgskolen i Volda og BI, i tillegg til flere andre.

Etterhvert begynte jeg å tvile om det egentlig trengte å være så forferdelig å skrive en bok om man har tid. For da jeg skrev En kort bok om sosiale medier, begynte jeg i januar, og boken var ferdig i august. Jeg tok meg fri fra jobben cirka 10 fredager, men utover det ble den skrevet på kvelder, i helger og i ferier. Ikke rart man blir sliten og lei da.

Tidligere i år var jeg så heldig å bli tildelt stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og har tatt meg permisjon fra jobben i Netlife Research helt frem til mai!

Så hva er boken jeg skal skrive denne gangen? Vel, den skal erstatte En kort bok om sosiale medier. Men jeg husker hvor frustrerende det var som student å få beskjed om å kjøpe den nye utgaven, og det så mest ut som ett av kapitelene hadde fått nytt navn, og man hadde satt inn en figur som forskjøv alle sidetallene med 3,5 side. Dette skal være en ny bok. Men hvor annerledes den blir kommer selvsagt an på hva slags forskning jeg finner. Arbeidstittelen får være En litt lenger bok om sosiale medier!

Har du lyst til å hjelpe meg med å sparke i gang skriveprosessen? Da har jeg tre spørsmål:

 • Hvis du har lest En kort bok om sosiale medier, hva synes du manglet? Hva bør være annerledes i den nye boka?
 • Hva er den mest interessante forskningen på sosiale medier du har lest de siste 3 årene?
 • Hvilke nettjenester, programvare og lignende klarer du deg ikke uten når du skal skrive?

21 kommentarer om “Jeg skriver bok om sosiale medier (igjen)!

 1. Hvis du leter etter verktøy for å skrive boken er Scrivener fra Litterature & Latte suverent, særlig til å organisere innholdet. Det blir jo en litt lengre bok, så det er sikkert greit å ha hjelp til holde styr på alt :)

  1. Brukte Scrivener da jeg skrev den forrige boka! Jeg synes den funker veldig bra når man fortsatt jobber med å strukturere manuskriptet (rekkefølge på kapitler, oppbygning av kapitlene også videre), men den har en litt gammeldags måte å formatere tekst på.

   Har lurt på om jeg skal bruke Scrivener i tidlig fase og så gå over til Google Docs etterhvert, med et dokument for hvert kapittel, for har blitt veldig glad i tilbakemeldingsfunksjonen i Google Docs.

 2. Klisjé i guess, men Facebook har blitt mindre og mindre viktig for skryt, feriebilder o.l og oppdateringer til alle bekjente. Nå bruker jeg Facebook kun for samarbeid på skoleoppgaver og oversikt over hvem som vil gjøre hva i vennegjengen, en lukket gruppe på 12 mennesker. Skolen jeg går på tilbyr ingen samhandlingsportal, og hvis den tåpelige unnskyldningen av en portal som heter moodle skal forsøke å erstatte facebook, så gå de inn for å bli grusa. Det offentlige(skole og universitet)/arbeidsmarkedet må konkurrere med de kommersielle aktørene og der taper de offentlige grovt.

  1. Hei. Jeg benytter FB på samme måte som student. Vi har lukkede grupper for diskusjon og annen utveksling. Hemmelige grupper med notater, linker og faglig oppsparte referanser. Den er så enkel å tilgjengelig og fungerer i motsetning til høgskolens portal overaskende bra. Når man diskuterer i chat har man også skriftlig referat av samtalen; kan scrolle tilbake, klippe ut å lime inn.

   1. Enig, men mange skoler ser forsatt FB som uønsket.
    Det er bare Ida Aalen som har tort å utfordre LMS-ene.

  2. Kommer til å bli en del om bruk av sosiale medier i arbeidslivet, så kalt organizational social networking eller enterprise social networking. Er nok relevant for noe av det du beskriver her!

 3. Nå er alle på sosiale medier. Feil. Noen finner seg godt til rette der og noen vil aldri ta sosiale medier i bruk.

  Det synes jeg er viktig å skrive om.

   1. «aktiv ikke-bruk» det lurer jeg på hva er – men får vel svar en dag.

    Bøker eller ikke bøker, det største og vanskeligste skrittet er det første. Kanskje har norsklæreren overbevist personen om at han ikke kan å skrive, i alle fall ikke riktig. Kanskje har de første forsøkene ikke vært en positiv opplevelse.

  1. Ja, dette temaet er aktuelt og blir mer aktuelt for alle som årene går. Jeg ser mange problemstillinger som får større tyngde når det gjelder helse.

   Jeg skal spørre lærere på «Helse og sosial» om de kjenner boka.

   Men jeg vet ikke om vi skal slå oss til ro med å si at sosiale medier ikke er for alle.

   1. Flere blogger om egen helse, helsepersonell kan ha nytte av helsebloggere – og ikke minst vet vi at pasientgrupper får ekstra oppmerksomhet via sosiale medier, noe som selvsagt er bra. Hittil er det de med best økonomi (enkelte pasientorganisasjoner) som får til mest på sosiale medier. Boken er pensumbok for helse- og sosialfag på høgskole og universitetsnivå. Vi slipper ikke unna sosiale medier – noen av oss. Men det er viktig å ikke forvente at alle skal kunne eller ønsker å bruke sosiale medier til ulike formål.

   2. God tid, god økonomi, hva mer trenger vi?

    Er det ikke litt urettferdig at de rike skal få til mest, også på sosiale medier?

    Det er bra at helse- og sosialfag på høgskolenivå bryr seg om sosiale medier. Jeg tror også lærerudaningen tar opp temaet, men er ikke helt sikker.

   3. Jo, det er mye i livet som er urettferdig. I Norge er vi så heldig at de fleste har tilgang på internett og kan derfor bruke sosiale medier uavhengig av sosial og økonomisk status. Det syns jeg er et viktig bidrag i å utjevne forskjeller. Men jeg syns det er veldig urettferdig at eldre på sykehjem ikke har tilgang. Det håper jeg at noen gjør noe med snart.

 4. Vi trenger å lære oss bruken av sosiale medier – til ulike formål. Det er vel kanskje det Ida Aalen vil skrive om? Ja, sosiale ulikheter finner vi konsekvensene av overalt – noen pasientgrupper får fantastisk med ressurser og oppmerksomhet – andre må slite for hver krone og ressurs. Jeg vet ikke om helse- og sosialfagene bryr seg om sosiale medier ennå, men jeg har skrevet boken fordi jeg mener at alle i helse- og sosialfag bør både bry seg om og bør kunne noe om hvordan sosiale medier – og digitale medier påvirker vår helsekompetanse.

 5. Rakk bare såvidt å starte boka før livet ble såpass omkalfatret at jeg måtte legge den vekk, så dette er ikke det best begrunnede innspillet – men likevel: Mitt tips må være at neste bok blir mere bok og mindre bearbeidet oppgave.

  Ser fram til ny bok!

  1. Hei Stine!

   Deilig med ærlige tilbakemeldinger.

   Det er egentlig lite overlapp mellom boka og selve masteroppgaven i teksten, men du har rett i at boka har en ganske akademisk form. Og så er det mye «på den ene siden, på den andre siden», litt fordi det var lite forskning på den tida.

   Tanken med den nye boka er at jeg skal ha bedre grunnlag, siden det nå finnes mer forskning, og dermed være tydeligere på hva forskningen faktisk viser, og i større grad ta med mine egne analyser også.

   Men det er nok først og fremst en lærebok fortsatt. Så kan hende du blir skuffet over den som kommer også, dessverre!

   1. For all del – jeg ble ikke skuffet over den første boka. Det var rett og slett tidsmangel som gjorde at jeg ikke fikk lest den ferdig :) Siden du ba om innspill tenkte jeg bare å dele et konstruktivt (?) forslag til forbedring.
    Jeg jobber selv innenfor feltet men har begrensede muligheter til å delta på kurs o.l., så jeg ser fram til ny bok! Lykke til med skrivingen!

  1. Den forrige var tilgjengelig som e-bok, så det regner jeg med at denne også blir :) Men den har solgt bare en brøkdel i digital form. Dagens studenter ser ut til å foretrekke papir(!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s